Zawodowo po Europie Drukuj

Rimini 2018

22 października 2018r. 16 osobowa grupa uczniów wróciła z Włoch. Nasza młodzież z klasy III D   uczestniczyła w projekcie „Zawodowo po Europe”, który to projekt realizowany   był ze środków POWER, w ramach współpracy z Fundacją „Możesz Więcej”.

Celem projektu jest podniesienie kompetencji zawodowych uczniów kształcenia praktycznego z województwa świętokrzyskiego i lubelskiego, promowanie współpracy   i mobilności pomiędzy systemami kształcenia i szkolenia w UE oraz przygotowanie młodzieży do wykorzystania zdobytych doświadczeń oraz wiedzy na rynku pracy.

Trzytygodniowe staże uczniowie odbywali w Rimini, w jednym z najpopularniejszych miast turystyczno-wypoczynkowych nad północnym Adriatykiem. Mieszkali w Hotelu ** Jolie zaledwie kilkanaście metrów od morza. Dzięki Tito panowała tu iście rodzinna atmosfera. Trwała także wzajemna intensywna nauka języka włoskiego i języka polskiego. Restauracje, w których nasi uczniowie odbywali staże to:

  • Restauracja „Dallozio”: Kacper Muszyński, Justyna Grela
  • Restauracja „Zi Rosa ”: Mariola Paluch, Agnieszka Nowak
  • Restauracja „Bounty”: Wiktoria Bernaś i Klaudia Beraś
  • Pizzeria „Diana”: Patrycja Dudek, Dominika Kołacz
  • Pizzeria „Borgo Antico”: Wiktora Woźniak, Joanna Staśkiewicz
  • Restauracja „Amorimini ”:Wiktoria Słowik, Tymur Abliazow
  • Restauracja ”Osteria del Borg”: Aleksandra Rybusińska, Kamil Skrzypczak
  • Restauracja „Trattoria la Marianna”: Magda Pękalska, Monika Rutkowska.

To był czwarty z kolei wyjazd na staże zagraniczne naszej młodzieży z Technikum Gastronomicznego. Po poznaniu kuchni portugalskiej (2x) i hiszpańskiej nadszedł czas na smakowanie jednej z najlepszych kuchni świata, a mianowicieCucina Italiana . Było co się uczyć, bo kuchnia włoska bazuje na świeżych daniach ze składnikach dostępnych w okolicy o danej porze roku,  a Włosi pod względem zasad kulinarnych są bardzo przywiązani do swojej tradycji. Tak więc nasi uczniowie nie tylko zgłębiali tajemnice dobrego ciasta na pizzę, sosu do spaghetti bologneze czy ciasta na ravioli. Pracowali również ze świeżymi owocami morza takimi jak homary, ośmiornice , kraby czy krewetki. To było wyzwanie!

Pobyt we Włoszech to nie tylko bezpośredni kontakt z zawodem, to również poznanie zwyczajów i obrzędów, przyrody, kultury i sztuki tego pięknego kraju. Młodzież miała okazję poznać Rymini, Wenecję oraz najstarszą republikę świata San Marino.

Podsumowaniem stażu jest uzyskanie:

  • Certyfikatu Europass Mobilność, uznawanego we wszystkich krajach Unii Europejskiej, który w sposób jednolity prezentuje zakres zdobytego doświadczenia.
  • Certyfikatu ukończenia kursu przygotowawczego, który obejmuje przygotowanie językowe, kulturowe i pedagogiczne.
  • Certyfikatu ukończenia całości zagranicznego kształcenia zawodowego.