Kuchnia hinduska po angielsku Drukuj

12 czerwca 2019r. uczniowie klasy II D Technikum Gastronomicznego wzięli udział w lekcji łączącej gotowanie z wykorzystaniem języka angielskiego podczas zajęć praktycznych w pracowni gastronomicznej. Lekcję poprowadził Sanjeev Sood, Londyńczyk, nauczyciel języka angielskiego w Kielcach i w Starachowicach, miłośnik gotowania i uczestnik II edycji programu Masterchef w Polsce.

Uczniowie współpracowali z gościem pod opieką pani Elżbiety Sieciarskiej-Turbiarz oraz pani Agnieszki Powałek. Pomysłodawczynią i organizatorką spotkania była Marzena Miękina, nauczyciel języka angielskiego. Podczas zajęć uczniowie przygotowali danie kuchni hinduskiej z piersi kurczaka marynowanej w przyprawie tandoori, z ziemniakami aromatyzowanymi kolendrą i miętą oraz z sosem jogurtowym. To wydarzenie pozwoliło uczniom na poznanie nowych smaków, zapachów dania kuchni orientalnej, zdobycie doświadczenia, podglądanie profesjonalisty w pracy i rozwijanie kompetencji języka angielskiego.