Konkurs Kulinarny GRUSZKA SANDOMIERSKA Drukuj

konkurs sand gruszka 88

Już po raz trzeci w naszej szkole 18.11.2015r. odbył się III międzyszkolny konkurs kulinarny „Sandomierska Gruszka” pod patronatem Starosty Sandomierskiego.

 Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego oraz deseru, tak aby elementem każdego z nich była gruszka. Startowało 8 zawodników z następujących szkół:

  • Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki”  Kielce
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Tarnobrzegu
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli
  • Centrum Kształcenia Ustawicznego i Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego w Stalowej Woli
  • Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu

Przebieg konkursu nadzorowało jury w składzie:

  • Marcin Maciąg – szef kuchni hotelu „Pod Ciżemką”,
  • Robert Pawlik- szef kuchni hotelu „Mały Rzym”,
  • Sławomir Teter - kucharz hotelu „Dwór Dwikozy”
  • Dariusz Łuczak – dyr. ZSGiH
  • oraz losowo wybrany nauczyciel- pani Maria Boryka z ZSP nr 1 z Tarnobrzega.

Jury oceniało : organizację stanowiska pracy , technikę wykonania, wartość odżywczą, oryginalność i pomysłowość oraz smak i estetykę podania.

Niespodzianką w trakcie konkursu był pokaz baristyczny przygotowany przez pana Jacka Kotulę z Galicyjskiej Szkoły Smaków w Krakowie.

 

Wyniki konkursu:

I miejsce:

Edyta Socha

-Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu

II miejsce

Weronika Duma

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Tarnobrzegu

III miejsce

Paulina Bednarska

- Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu

 

Wyróżniania:

Tomasz Hauser

-Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli,

Petrus Marzena , Cheda Mateusz

- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” Kielce,

Natalia Strojek

- Centrum Kształcenia Ustawicznego i Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego w Stalowej Woli,

Przemysław Hajduk

- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Tarnobrzegu.

 

Zwycięskie danie główne i deser:

Sandacz na chutney gruszkowo-ananasowym podany na cieście z pudrem cytrynowym

Panna cotta buraczana podana na puree gruszkowym z ziemią czekoladową.

 

Nagrody tegorocznym laureatom konkursu wręczyli: Naczelnik Wydziału Oświaty, Kultury i Sportu - Janusz Suszyna, Przewodnicząca Komisji Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki, Strategii oraz Promocji Powiatu- pani Iwona Korczyńska-Sapielak, Dyrektor ZSGiH Dariusz Łuczak, Jacek Kotula z Galicyjskiej Szkoły Smaków, Prezes Klubu Sympatyków Szkoły „Sandomierska Marmolada”- Urszula Chabel oraz jury konkursowe.

Organizatorzy bardzo serdecznie dziękują fundatorom nagród: Staroście Sandomierskiemu, Hotelowi „Anna” w Wielowsi oraz Klubowi Sympatyków Szkoły „Sandomierska Marmolada” .

Słowa podziękowania kierujemy również do sadownika Stanisława Budzińskiego za podarowanie gruszek na dania konkursowe oraz młodzieży i nauczycielom za pomoc w przygotowaniu oraz w sprawnym przeprowadzeniu tegorocznego konkursu.

Tematem przewodnim IV Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego będzie "FASOLA”.

Koordynatorki Konkursu

Urszula Chabel , Agata Łuczak

::Galeria::