Wczesnowiosenne cięcie winorośli w Winnicy Św. Jakuba Drukuj

ciecie winorosli 14

W dniach 25 lutego oraz 3 marca 2016 r. uczniowie klasy I Technikum Nr 2 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, pod opieką nauczycieli Marty Bator, Ewy Jedlińskiej i Edyty Młodochowskiej uczestniczyli w zajęciach terenowych w Winnicy Dominikańskiej w Sandomierzu.

Były to już kolejne wizyty w Winnicy. Jesienią uczniowie tej klasy dokonywali zbioru winogron oraz sporządzali nastaw winiarski w ramach realizowanej innowacji pedagogicznej.

Zajęcia w Winnicy odbyły się pod kierunkiem dr Janusza Suszyny. Na wstępie omówił budowę krzewu winorośli zwracając uwagę na jego część nadziemną. Przeprowadził pokaz m.in.:

  • przygotowania sadzonek, w taki sposób aby uzyskać dobry materiał nasadzeniowy,
  • wczesnowiosennego cięcia jedno- i dwurocznych krzewów oraz starszych krzewów na owocowanie,
  • wyprowadzenia formy Guyota / jedno – i dwuramiennej/.

Każdy z uczniów uczestniczących w zajęciach przygotował po kilka sadzonek. Następnie uczniowie przystąpili do cięcia starszych krzewów na owocowanie oraz formowania młodych krzewów. Prawidłowość wykonanych zadań została oceniona przez prowadzących.

Dziękujemy dr Januszowi Suszynie za przekazanie cennych informacji z zakresu uprawy winorośli.

::Fotogaleria::