Wizyta w Państwowym Koledżu w Iwanofrankowsku na Ukrainie Drukuj

ukraina parada pierogow 04

Wizyta w Państwowym Koledżu Technologii i Biznesu w Iwanofrankowsku na Ukrainie.

W dniach 16-18 listopada 2016 r. trzy uczennice Technikum Nr 2 /Katarzyna Dziama, Klaudia Pargieła i Beata Szloch/ wraz z nauczycielami panią Martą Bator i Ewą Jedlińską uczestniczyły w wizycie Państwowym Koledżu Technologii i Biznesu w Iwanofrankowsku.

 

Celem wizyty był udział w V Międzynarodowym Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Parada pierogów”.

Ukraina powitała nas zimową aurą jak na tę porę roku: mroźnymi temperaturami i obfitą pokrywą śnieżną Podczas podróży podziwialiśmy zaśnieżone krajobrazy.

17 listopada uczennice  wraz innymi uczestnikami zmagały się z zadaniami konkursowymi. W tegorocznej edycji ocenie podlegały trzy zadania:

  • prezentacja zespołu
  • przygotowanie pierogów z półproduktów podczas którego oceniano szybkość i mistrzostwo sporządzania pierogów, racjonalne wykorzystanie surowców oraz przestrzeganie zasad higieniczno – sanitarnych
  • przygotowanie pierogów wg receptury mojej mamy podczas którego ocenie podano technologię sporządzenia potrawy, jej jakość i sposób podania oraz prezentację dania.

Zadania oceniane były przez komisję konkursową w skład której weszli pracodawcy lokalnych restauracji i hoteli.

Uczennice ZSGiH przygotowały tymbaliki pierogowe z farszem ze szpinaku, suszonych pomidorów, sera feta oraz szynki. Potrawa zaserwowana była z sandomierskim winem i wszystkim bardzo smakowała. Zadania wykonane przez na zespół zostały wysoko ocenione. Efektem było uzyskanie grand prix.

Wieczorem uczennice ZSGiH wraz koleżankami z Koledżu zwiedzały miasto i zostały zaproszeni na kolację.

Następnego dnia wspólnie zwiedzaliśmy najbardziej znane zabytki Iwanofrankowska  i uczestniczyliśmy w koncercie z okazji Dnia Studenta Koledżu.

Pobyt w Iwanofrankowsku był pełen niezapomnianych wrażeń.

Zdjęcia