Groch z Fasolą Drukuj

groch z fasola 01

Już po raz IV  w naszej szkole odbył się Regionalny Konkurs Umiejętności Kulinarnych pod honorowym patronatem Starosty Sandomierskiego. Tym razem tematem był „Groch z Fasolą”. Ośmioro uczestników w czasie 3 godzin przygotowywało potrawy zgodnie z wymogami regulaminowymi.

 W Jury jak co roku obok dyrektora szkoły Pana Dariusza Łuczaka, przedstawiciela organu prowadzącego Pana dr Janusza Suszyny byli szefowie kuchni – Kamil Pindych „Dwór Dwikozy” i Marcin Maciąg Hotel pod Ciżemką,  a także Małgorzata Tomczyk - nauczyciel jednej ze szkół uczestniczących, wybrany droga losowania.

Potrawy były oryginalne i  przygotowane na bardzo wysokim poziomie zarówno smakowo jak estetycznie.

  • I miejsce - Przemysław Hajduk uczeń Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im.  Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Tarnobrzegu

Przygotował:

Przystawka: cannelloni z cukinii z mięsem mielonym, zieloną soczewicą, pistacjami, sos beszamelowy, humus z Fasoli Wrzawskiej, ravioli z kalarepy z mascarpone

Danie główne: kaczka Sous- vide, kompresowane żółte buraki, sos z gorzkiej czekolady, kawior z soku z buraka czerwonego, espuma z soczewicy.

  • II miejsce -  Krystian Piasecki uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu

Przygotował:

Przystawka: krem z fasoli z topinamburu z sałatką z bobu

Danie główne: schab z dzika na puree z fasoli z sosem ze świeżych igieł sosnowych

  • III Bartłomiej Podlesiński - uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu

Przygotował:

Przystawka: frywolna babeczka z fasoli na sałatce

Danie główne: fasolowe placuszki z kurczakiem

Wyróżnieni:

  1. Gabierla Muszakiewicz uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Tarnobrzegu
  2. Mateusz Doroz  uczeń Zespołu Szkół Przemysłu spożywczego w Kielcach
  3. Olga Gibała uczennica Zespołu Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Ostrowcu Świętokrzyskim
  4. Jolanta Herdzik uczennica Centrum Kształcenia Ustawicznego i Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego w Stalowej Woli
  5. Dominika Górecka uczennica Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiatkowe dyplomy oraz nagrody ufundowane przez Starostwo Powiatu Sandomierskiego oraz  Klub Sympatyków Szkoły „Sandomierska Marmolada”.

Organizatorzy gratulują młodym i bardzo zdolnym adeptom sztuki kulinarnej i już dziś zapraszają na przyszłoroczną V edycję konkursu tym razem z winogronem w roli głównej.

Galeria