Zajęcia terenowe w piekarni Drukuj

piekarnia 06

W dniu 23.11.2017 r. uczniowie klasy 2 Zasadniczej Szkoły Zawodowej, kształcący się w zawodzie cukiernik, w ramach zajęć praktycznych uczestniczyli w warsztatach w piekarni w Trześni.

 Zajęcia poprowadził Pan Grzegorz Komada - kierownik produkcji, były absolwent naszej szkoły.

Celem wyjazdu było zapoznanie się ze strukturą organizacyjną w firmie, specyfikacją zawodu piekarza i cukiernika oraz wyposażeniem cukierni i piekarni. Celem zajęć było również rozwinięcie praktycznych umiejętności uczniów.

Podczas wizyty w piekarni uczniowie:

  • Dowiedzieli się jak ważne w pracy piekarza i cukiernika jest bezpieczeństwo i higiena pracy,
  • Zwiedzali pomieszczenia produkcyjne i magazynowe,
  • Rozmawiali z pracownikami i zapoznali się z poszczególnymi fazami produkcji ciasta drożdżowego,
  • Poznali urządzenia potrzebne w procesie produkcji pieczywa,
  • Obserwowali czynności piekarzy i cukierników,
  • Własnoręcznie wykonywali ciasteczka z ciasta kruchego oraz przygotowywali półprodukty do strucli z makiem.

Świetną zabawą okazało się pieczenie chleba; wkładanie go do pieca i wyjmowanie przy użyciu łopaty piekarskiej. Pan Komada odkrył przed uczniami tajniki posługiwania się tym sprzętem - niby prosta obsługa a jednak nie wszyscy opanowali szybko tę technikę. Dzięki uprzejmości kierownika zakładu uczniowie mogli degustować rogale z białym makiem oraz kokosanki, które były wyborne.

Młodzi adepci sztuki cukierniczej zdobyli wiedzę na temat funkcjonowania i organizacji piekarni oraz doskonalili umiejętności praktyczne związane z pracą piekarza i cukiernika.

Wrażenia z wizyty pozostaną w pamięci uczniów i na pewno będą wykorzystane w dalszym kształceniu zawodowym.

Opiekunowie grupy bardzo serdecznie dziękują Panu Grzegorzowi Komada za poświęcony czas i profesjonalnie przekazaną wiedzę.

Opiekunowie: Marta Bator i Grażyna Siemaszek

::Galeria::