V Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Winogrona-przysmak smakosza” Drukuj

konkurs kulinarny 2018

22 marca 2018r. w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny "Winogrona-przysmak smakosza” pod honorowym patronatem Starosty Sandomierskiego Stanisława Masternaka.

Tematem przewodnim były winogrona – owoce których właściwości są doceniane od tysiącleci. A  jakie danie zasadnicze  oraz jaki deser z winogronami  w roli głównej  można  przygotować  w kuchni,  wykorzystując  bogactwo produktów tradycyjnych i lokalnych regionu, pokazali uczniowie szkół gastronomicznych startujący w konkursie:

  • CHMIELOWIEC Katarzyna  - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Tarnobrzegu,
  • MUSZAKIEWICZ Gabriela -Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu,
  • CIEŚLA Agata  - Centrum Kształcenia Ustawicznego i Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego w Stalowej Woli,
  • BABETSKY Vladyslav - Państwowy Koledż  Technologii oraz Biznesu w Iwanofrankowsku (Ukraina)
  • OZARKO Marian - Państwowy Koledż  Technologii oraz Biznesu w Iwanofrankowsku
  • RYBUSIŃSKA Aleksandra - Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu
  • PIASECKI Krystian -  Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu.

Na przygotowanie tych dwóch potraw uczniowie mieli 3 godziny. Pracowali pod bacznym okiem jury w składzie:

Przewodniczący:

Adam Kwieciński - Szef kuchni Hotelu „Courtyard Marriott” w Warszawie

Członkowie:  

Kamil Pindych  – Szef kuchni Hotelu ”Dwór Dwikozy” w Dwikozach, 

Mariusz Bidas – właściciel Pizzerii „Malibu” w Sandomierzu.

Konkursowe potrawy komisja oceniała pod kątem:

  • organizacji stanowiska pracy
  • bhp
  • czystość pracy
  • techniki wykonania
  • wartości odżywczej potraw
  • doboru składników
  • oryginalności i pomysłowości
  • smaku 
  • estetyki podania

Wszystko smakowite, pachnące i pięknie podane. Przekonało się o tym również jury degustacyjne w składzie:

  • Paweł Niedźwiedź –  sekretarz Powiatu
  • Marcin  Piwnik – członek zarządu Powiatu
  • Sylwia Paciura- „Winnica  Nad jarem” w Złotej
  • Barbara Płochocka- „Winnica Płochockich ” w Darominie
  • Ewa Jedlińska –  za-dyrektora  ZSG i H w Sandomierzu

 

  • I miejsce w konkursie zajęła Gabriela Muszakiewicz za: dorsza z salsą rodzynek i pomidorów cherry, z puree tymiankowym oraz za deser: serniczek z rodzynkami  na pistacjach z galaretką porzeczkową.
  • II miejsce: Cieśla Agata i Krystian Piasecki
  • III miejsce: Chmielowiec Katarzyna,  Rybusińska Aleksandra, Babetsky  Vladyslav, Ozorko Marian

 

Nagrody uczestnikom konkursu wręczyli: Paweł Niedźwiedź - sekretarz Powiatu oraz Naczelnik Wydziału Oświaty – Janusz Suszyna.

Organizatorzy bardzo serdecznie dziękują wszystkim darczyńcom i sponsorom za pomoc w przygotowaniu konkursu i wielkie serce.

Sponsorzy Konkursu:

  • Stanisław Masternak – Starosta Sandomierski
  • Klub Sympatyków Szkoły „Sandomierska Marmolada”
  • Sylwia Paciura i Barbara Płochocka - Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy
  • Mariusz Bidas - absolwent szkoły

Dziękujemy, gratulujemy i zapraszamy za rok na spotkanie z ”Sandomierską  Kapustą”.

 

::Galeria::