Konkurs gastronomiczny z serem w tle Drukuj
 8 kwietnia2008 roku a ramach programu Comenius Socrates w pracowniach gastronomicznych ZSGiH odbył sie konkurs gastronomiczny "Kulinarne zmagania", w którym uczestniczyli uczniowie wszystkich typów szkół  w naszej placówce. 

Konkurs składał się z dwóch etapów, i swoją tematyką nawiązywał do tegorocznego tematu projektu "Wszystko to ser". Uczniowie w pierwszym etapie mieli za zadanie przygotować przepisy na potrawy - przystawki lub desery w których wykorzystano ser.

Do drugiego etapu  zakwalifikowało sie 11 zespołów klasowych.

W konkursie pierwsze miejsce zajęli uczniowie klas  IdZSZ oraz 2TU.  

 Zwyciężcom  gratulujemy a wszystkim życzymy wytrwałości i dalszej chęci do pracy.

Poniżej przestawiamy wszystkie przepisy na potrawy przygotowane podczas konkursu a może ktoś znajdzie tu swoje inspiracje.

Wiosenna niespodzianka

Składniki;

  •  4 filety z kurczaka
  • 1 opakowanie serka feta
  • 1 świeża czerwona papryka
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • olej

 Składniki na sałatę wiosenną

  •  ½ główki sałaty zielonej
  • ½ świeżego ogórka
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • sos sałatkowy
  • olej
  • woda  

 W wytartych wilgotną ściereczką filetach z kurczaka nacinamy bok aby powstała kieszonka. Oprószamy przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce aby mięso przeszło przyprawami. Przygotowujemy nadzienie do kieszonek. Paprykę płuczemy, wycinamy gniazdo nasienne następnie kroimy w kostkę o boku 1 cm, szczypiorek siekamy cienko. Ser feta mieszamy z pokrojoną papryką i szczypiorkiem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kieszonki w piersi z kurczaka, boki spinamy wykałaczką aby farsz nie wypłynął.


Na rozgrzany olej układamy przygotowane piesi z kurczaka obsmażamy z obu stron. Tak przygotowane piersi zwijamy z folię aluminiową i pieczemy piekarniku w 1800 C 20 min.

 W tym czasie przygotowujemy sałatę.

Sałatę płuczemy, rwiemy liści na drobne kawałki, ogórka kroimy w kostkę, pomidory w ósemki, rzodkiewkę w plasterki, szczypiorek siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i dodajemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 Na talerz wykładamy sałatę, upieczoną pierś kroimy pod skosem i układamy na przygotowanej sałacie.                       

 

Rolada wołowa z cielęciną i serem

Składniki;

  • l ,3 kg wołowiny bez kości
  • 2 jajka
  • 50 dag mięsa mielonego z cielęciny
  • czerwona papryka
  • 30 dag żółtego sera
  • l kg marchewki
  • szparagi
  • szczypiorek
  •  80 g masła
  • Sałata
  • sok z cytryny
  • pieprz
  •  dowolne suszone zioła
  • olej

 

Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozkroić i rozbić tłuczkiem tak, aby powstał prostokąt. Mięso skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce. Paprykę pokroić w kostkę. Mięso mielone połączyć z jajkami, papryką i pół łyżeczki ziół. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ser pokroić w plastry, liście sałaty umyć i osuszyć. Płat wołowiny posypać solą i pieprzem, skropić lekko olejem.

 

Na mięsie ułożyć plastry sera i liście sałaty. Na nich rozsmarować farsz z cielęciny. Wołowinę zrolować, obwiązać nicią. Obsmażyć na rumiano na olej, włożyć do formy. Piec 90 minut w temp.200 0 C Podawać na zimno, (marchewka, szparagi, szczypiorek do ozdoby).

 

Kurczak z makaronem ryżowym

 

 Składniki;

  • 2 całe piersi z kurczaka
  • 20 dag makaronu ryżowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag solonych orzeszków ziemnych 
  •  sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz, 
  •  papryka ostra i szczypta kolendry
  • kilka listków pietruszki do dekoracji
  • olej do smażenia
  • ser parmezan do posypania makaronu

Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Odcedzić, nożyczkami podzielić na mniejsze kawałki. Jeśli na opakowaniu znajduje się inny przepis, postąpić według niego. Piersi umyć, osuszyć i pokroić w paski długości 1/2 cm. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać olej, wrzucić do oleju orzeszki. Wrzucić kawałki piersi, smażyć ok. l min, dodać czosnek i makaron. Doprawić sokiem z cytryny, solą, kolendra, papryką i pieprzem. Smażyć na dużym ogniu ok. 5 min. Gotową potrawę ,udekorować kilkoma listkami świeżej pietruszki i posypujemy startym parmezanem.

  

Zapiekanka z bakłażanów z pomidorami i mozzarellą

 

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • sól
  • 800 g pomidorów
  • 3 gomółki mozzarelli (po 150g)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pół pęczka bazylii
  • 3 gałązki rozmarynu
  • tłuszcz do formy
  •  świeżo mielony pieprz
  •  5 łyżki oliwy 

 

Bakłażany oczyścić, umyć i pokroić wzdłuż na plastry. Plastry ułożyć na ta­lerzu, oprószyć niewielką ilością soli i pozostawić na 20 minut. Plastry ba­kłażanów szybko opłukać i dokładnie osuszyć.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Pomidory umyć i pokroić w plas­terki, usuwając przy tym nasady szypułek. Mozzarellę osaczyć i pokroić w plastry. Jajka obrać i pokroić w plasterki lub w cząstki.Strączki chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, umyć i drobno pokro­ić. Bazylię umyć i otrząsnąć z wody, oberwać listki z łodyżek i drobno posie­kać. Rozmaryn umyć i otrząsnąć z wody, oberwać igiełki z gałązek.

 Natłuścić formę do zapiekanek. Ułożyć w niej jak rybie łuski warstwy bakła­żana, pomidorów, mozzarelli i jajek. Posypać bazylią, rozmarynem i chili. Za­piekankę oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Piec około 35 minut na środkowej półce piekarnika. Można podawać przybrany bazylią i rozma­rynem. 

  

Kurczak wędzony

 

Składniki:

  • ·        ½ kurczaka wędzonego;
  • ·        1 puszka kukurydzy;
  • ·         1 puszka ananasa;
  • ·        majonez;
  • ·        sól;
  • ·        pieprz do smaku.

 Obieramy mięso kurczaka i kroimy na średnie kawałki, dodajemy pociętego na małe kawałki ananasa z puszki ( ilość według uznania) dodajemy odcedzoną z puszki kukurydzę, odrobinę soli ( kurczak jest słony), troszkę pieprzu, majonez i mieszamy wszystko razem. Sałatkę podajemy nie wcześniej niż 10 minut po przygotowaniu, aby przesiąkła przyprawami.

 

Koreczki

 

Składniki:

  • ·        2 opakowania serka pleśniowego
  • ·        1 słoik oliwek zielonych z papryką
  • ·        1 słoik oliwek czarnych
  • ·        wykałaczki.


 Ser pleśniowy kroimy na małe kawałeczki, nabić na wykałaczkę ser i zieloną lub czarną oliwkę. Ułożyć ładnie na talerzu udekorowanym liśćmi zielonej sałaty lub zielonym ogórkiem, posypać delikatnie pieprzem po bokach talerza nie na ser.

  

Roladki schabowe faszerowane serem i pieczarkami

 

Składniki:

  • ·        500 g schabu bez kości;
  • ·        250 g sera żółtego;
  • ·        300 g pieczarek;
  • ·        1 słoik papryki konserwowej
  • ·        2 łyżki oleju;
  • ·        sól, pieprz

  

Schab pokroić w plastry i rozbić. Pieczarki opłukać, posiekać w plastry. Olej rozgrzać na patelni i wrzucić pokrojone pieczarki, dusić aż będą miękkie. Uduszone pieczarki wymieszać z utartym na grubej tarce serem i pokrojona w kostkę papryką. Doprawić do smaku solą i pierzem.

Tak przygotowany farsz wykładamy na przygotowany wcześniej schab i zawijamy, zszywamy wykałaczkami i pieczemy w temperaturze 180 0C przez 25 minut. Gdy schab będzie już upieczony wykładamy na talerz. 

 

Pierś kurczaka w naleśniku z kremem ze szpinaku i czosnku.

  

 Składniki:

  • ·        600 g piersi z kurczaka;
  • ·        1 szklanka mleka;
  • ·        2 jajka;
  • ·        1 opakowanie szpinaku mrożonego,
  • ·        1 główka czosnku,
  • ·        1 cebula;
  • ·        pieczarki;
  • ·        sól, pieprz;
  • ·        olej;
  • ·        zioła prowansalskie;
  • ·        3 łyżki mąka;
  • ·        masło;
  • ·        koncentrat pomidorowy.

 

Naleśniki

 Do szklanki mleka dodajemy całe jajko, szczyptę soli, 3 łyżki mąki i mieszamy wszystko na jednotą masę.

Rozgrzaną patelnie smarujemy tłuszczem i wylewamy porcję ciasta naleśnikowego, i smażymy aż z obi stron się zarumieni.


Krem czasnkowo – szpinakowy

 

Na rozgrzanej patelni topimy masło. Następnie dodajemy mrożony szpinak z odrobiną czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Sos pieczarkowo – pomidorowy

 

Pieczarki płuczemy, kroimy w cienkie plastry i smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem cienko posiekanej cebuli. Dusimy aż będą miękkie. Na koniec zagęszczamy mąką i wodą oraz doprawiamy solą i pieprzem.

 Pierś z kurczaka dzielimy na 6 plastrów, rozbijamy cienko i posypujemy przyprawami. Na usmażony naleśnik nakładamy rozbitą pierś z kurczaka, krem czosnkowo – pieczarkowy, zwijamy. Obtaczamy w panierce z jajek i bułki tartej. Smażymy.

 Podajemy z sosem pieczarkowo – pomidorowym. 

 

Pikantne ptysie

 

Składniki:

  • ·        200 g maki;
  • ·        100 g masła;
  • ·        5 jajek;
  • ·        1 szklanka wody;
  • ·        szczypta soli.

 

Składniki na farsz:

  • ·        1 cebula;
  • ·        1 kostka sera białego;
  • ·        250g pieczarek
  • ·        olej;
  • ·        1 papryka świeża;
  • ·        sól, pierz do smaku
  • ·        natka pietruszki.

 

Wodę zagotować z masłem i solą, wsypać przesiana mąkę i szybko ucierać. Gdy ciasto zacznie odstawać od   ścianek naczynia, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ubijać po jednym jajku, ucierając aż ostygnie. Na natłuszczoną blachę wycisnąć szprycką niewielkie kulki, piec ok. 15 min w temp. 1900C. Przestudzone  przekroić w poprzek na pół. Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki, i udusić na patelni z cebulą. Świeżą paprykę pokroić w drobną kostkę, pietruszkę posiekać. Gdy pieczarki wystygną, przełożyć je do miski pozostawiając na patelni ewentualny płyn. Do naczynia z pieczarkami dodać kostkę sera białego, pokrojoną paprykę i natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszać na jednolita masę.Na przekrojone ptysie nakładać małą łyżeczką farsz, przykryć druga połową i wykładać na półmisek.


 

Roladkowa wariacja

 

 Rokadowa wariacja składa się z trzech rodzajów rolad przełożonych na talerzu plastrami smażonej cukinii.

Rolady te to:

  • ·        rolada z kurczaka faszerowana serem pleśniowym i szparagą;
  • ·        rolada cytrynowa;
  • ·        rolada z polędwiczek wieprzowych otulonych boczkiem.

 

Rolada z kurczaka faszerowana serem pleśniowym i szpargą.

Składniki:

  • ·        4 filety z kurczaka (2 podwójne piersi);
  • ·        4 szparagi;
  • ·        1 opakowania sera pleśniowego;
  • ·        sól,
  •         pieprz do smaku.

 Filety z kurczaka rozbijamy cienko na foli aluminiowej, solimy i pieprzymy do smaku.. Kroimy ser pleśniowy w plastry i wykładamy na środku rozbitej piersi. Na ser kładziemy szparagę i zwijamy wszystko tworząc roladę. Pozostawiamy ją w foli aluminiowej (wygląd cukierka).

Tak przygotowane rolady wrzucamy do gotującej wody z dodatkiem wedety.  Gotujmy aż mięso będzie ugotowane.

 

Rolada cytrynowa

 Składniki:

  • ·        3 plastry schabu;
  • ·        2 cebule;
  • ·        opakowanie kandyzowanej skórki z cytryny;
  • ·        ½ pęczeka natki pietruszki;
  • ·        łyżka oliwy;
  • ·        sól, pieprz:
  • ·        100 g żółtego sera

 bulę obrać, pokroić w kostkę. Kandyzowaną skórkę i natkę drobno posiekać. Wymieszać z cebulą, oliwą serem utartym na grubej tarce jarzynowej, doprawić solą i pieprzem.

Rozbity schab posypać przyprawami i posmarować farszem, zwinąć i owinąć folią aluminiową. Gotować w bulionie aż do miękkości.

 

Rolada z polędwiczek wieprzowych otulonych boczkiem.

Składniki:

  • ·        2 polędwiczki wieprzowe;
  • ·        1 opakowanie śliwek kalifornijskich;
  • ·        1 opakowanie boczku
  • ·        sól,
  •          pieprz do smaku.

 Polędwiczkę osuszamy, przecinamy ja w środku, tak aby nadziać ja w środku suszoną śliwką. Po nadziany polędwiczkę solimy i pieprzymy do smaku.

Na kawałku foli aluminiowej rozkładamy plasterki baczku tak aby na siebie zachodziły. Na tak przygotowany boczek kładziemy nafaszerowaną polędwiczkę, i zawijamy ją w boczek, tak aby po zawinięciu rolada wyglądała jak cukierek. Pieczemy ja w piekarniku w 180 0C około 30 minut.


Gotowe rolady wyjąc w foli aluminiowej, a następnie pokroić w ładne cienkie plastry. Na rozgrzanej patelni usmażyć plastry cukinii, doprawić je solą i pieprzem.

 Na talerzu układać naprzemiennie rolady i plasterki smażonej cukinii.

 

 „Niniejszy produkt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Wspólnoty Europejskiej w ramach Programu Sokrates – Comenius. Treści samego projektu lub materiałów nie odzwierciedlają stanowiska Komisji Europejskiej czy Agencji Narodowej w danej sprawie, a w związku z tym ani Komisja Europejska, ani Agencja Narodowa nie ponosi za nie odpowiedzialności”.