Nasza oferta Drukuj

Liceum Ogólnokształcące

Klasa mundurowo–sportowa

realizuje program rozszerzony z języka angielskiego,

- w ramach zajęć z podstaw wojskowości uczniowie zdobywają wiedzę z zakresu:

  • regulaminów wojskowych
  • szkolenia medycznego
  • szkolenia strzeleckiego
  • szkolenia saperskiego
  • profilaktyki ppoż.
  • łączności i ochrony środowiska

- zajęcia z podstaw wojskowości odbywają się na terenie jednostki wojskowej w umundurowaniu ćwiczebnym.

Dla uczniów tej klasy szkoła proponuje:

  • podstawowy kurs udzielania pierwszej pomocy – uzyskanie certyfikatu honorowanego w UE,
  • zimowy obóz sportowy z możliwością nauki jazdy na nartach i snowboardzie
  • letni obóz sportowy.

Przykładowe kierunki studiów, na których można kontynuować naukę: kierunki techniczne, szkoły oficerskie i podoficerskie.

Technikum

Zawód: technik hotelarstwa

W pięcioletnim cyklu kształcenia uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych jak organizacja pracy w hotelarstwie, ekonomia i prawo w hotelarstwie, obsługa konsumenta, obsługa informatyczna w hotelarstwie, marketing w hotelarstwie. W programie kształcenia przewiduje się intensywną naukę języków obcych: języka angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego oraz francuskiego. W trakcie kształcenia uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w odpowiednio wyposażonej pracowni hotelarskiej, a praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas praktyk w hotelach w Polsce i za granicą – np. Grecja, Włochy, Portugalia, Hiszpania.

Absolwent potrafi:

  • stosować przepisy prawa dotyczące usług hotelarskich,
  • stosować zasady i instrumenty marketingu w działalności hotelarskiej,
  • obsługiwać gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy,
  • organizować usługi turystyczne, rekreacyjne, kulturalne, gastronomiczne, okolicznościowe oraz konferencje i kongresy, stosować różne formy obsługi konsumenta,
  • przyrządzać podstawowe potrawy i napoje,
  • nadzorować utrzymanie porządku i czystości w bazie noclegowej,
  • oceniać jakość świadczonych usług,
  • sporządzać dokumentację księgową i sprawozdania finansowe,
  • współpracować z firmami świadczącymi usługi dla bazy noclegowej,
  • prowadzić korespondencję i obsługiwać sprzęt biurowy,
  • postępować zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.

Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę w hotelach, biurach turystycznych, w organizowaniu nowych form usług turystycznych (np. agroturystyka) oraz w zakładach gastronomicznych.

Zawody dostępne dla absolwenta:

  • technik hotelarstwa,
  • organizator usług cateringowych,
  • sekretarka,
  • pracownik biurowy,
  • kasjer walutowy,
  • pracownik biura podróży,
  • pracownik informacji turystycznej,
  • recepcjonista,
  • steward,
  • stewardessa,
  • pilot wycieczek,
  • przewodnik turystyczny górski,
  • przewodnik turystyczny miejski,
  • przewodnik turystyczny terenowy,
  • inspektor piętra hotelowego,
  • bufetowy (barman),
  • pokojowa.

 

Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych

Przedmiot z rozszerzonym programem nauczania: język angielski.

W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobywa wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących(w tym dwóch języków obcych) oraz zawodowych:

  • język obcy zawodowy,
  • technologia gastronomiczna,
  • zasady żywienia,
  • wyposażenie techniczne,
  • przedsiębiorstwo gastronomiczne,
  • bezpieczeństwo i higiena pracy,
  • usługi gastronomiczne.

Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:

1) Sporządzanie potraw i napojów,

2) Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

W toku zajęć uczeń odbywa jedną czterotygodniową praktykę zawodową.

Absolwent potrafi:

  • obsługiwać maszyny i urządzenia oraz nadzorować ich eksploatację,

  • dokonywać odbioru jakościowego surowców i towarów,

  • nadzorować i organizować przebieg procesu produkcyjnego potraw i ich ekspedycję,

  • organizować i nadzorować obsługę konsumentów,

  • dbać, aby przygotowane w zakładach żywienia zbiorowego potrawy i posiłki były zgodne z przyjętymi normami dietetycznymi,

  • podejmować i prowadzić własną działalność gospodarczą,

  • przygotować i organizować gastronomiczną obsługę imprez: bale, wesela, przyjęcia okolicznościowe w tym w warunkach nietypowych,

  • przygotować i organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie itp.,

  • prawidłowo obsługiwać klienta,

  • stosować zasady prawidłowego i zdrowego żywienia,

  • dobierać działania marketingowe do sprzedaży usług żywieniowych,

  • organizować pracę biurową i obsługę nowoczesnego sprzętu biurowego,

  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach

Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych oraz prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Miejsca zatrudnienia absolwenta:

  • obiekty zbiorowego wyżywienia,

  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością,

  • instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,

  • organizacje ochrony konsumenta oraz w obiekty zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwa domowe,

  • samodzielna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystyczny

 

Zawód: technik organizacji turystyki

Przedmiot z rozszerzonym programem nauczania: język angielski.

W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobywa wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących( w tym dwóch języków obcych) oraz zawodowych

  • język obcy zawodowy,
  • geografia turystyczna,
  • marketing w turystyce,
  • informacja turystyczna,
  • ekonomia w turystyce,
  • podstawy psychologii,
  • podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej,
  • bezpieczeństwo i higiena pracy.

Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:

1) Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych,

2) Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych.

W toku zajęć uczeń odbywa trzy czterotygodniowe praktyki zawodowe.

Po ukończeniu szkoły uczniowie mają możliwość kontynuowania nauki na studiach lub też podjąć pracę w biurach podróży i wielu innych podmiotach turystycznych.

 

Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Przedmiot z rozszerzonym programem nauczania: język angielski.

W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobywa wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących( w tym dwóch języków obcych) oraz zawodowych :

  • język obcy zawodowy,
  • technologia gastronomiczna,
  • zasady żywienia,
  • wyposażenie techniczne,
  • przedsiębiorstwo gastronomiczne,
  • bezpieczeństwo i higiena pracy,
  • usługi gastronomiczne.

Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:

1) Sporządzanie potraw i napojów,

2) Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

W toku zajęć uczeń odbywa jedną czterotygodniową praktykę zawodową.

Absolwent potrafi:

  • obsługiwać maszyny i urządzenia oraz nadzorować ich eksploatację,
  • dokonywać odbioru jakościowego surowców i towarów,
  • nadzorować i organizować przebieg procesu produkcyjnego potraw i ich ekspedycję,
  • organizować i nadzorować obsługę konsumentów,
  • dbać, aby przygotowane w zakładach żywienia zbiorowego potrawy i posiłki były zgodne z przyjętymi normami dietetycznymi,
  • podejmować i prowadzić własną działalność gospodarczą,
  • przygotować i organizować gastronomiczną obsługę imprez: bale, wesela, przyjęcia okolicznościowe w tym w warunkach nietypowych,
  • przygotować i organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie itp.,
  • prawidłowo obsługiwać klienta,
  • stosować zasady prawidłowego i zdrowego żywienia,
  • dobierać działania marketingowe do sprzedaży usług żywieniowych,
  • organizować pracę biurową i obsługę nowoczesnego sprzętu biurowego,
  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach

Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych oraz prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Miejsca zatrudnienia absolwenta:

  • obiekty zbiorowego wyżywienia,
  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
  • instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,
  • organizacje ochrony konsumenta oraz w obiekty zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwa domowe,
  • samodzielna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystyczny

 

Branżowa Szkoła I-go stopnia

Zawód: kucharz

W trzyletnim cyklu kształcenia szkoła przygotowuje do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych i do podjęcia własnej działalności gospodarczej.

W procesie kształcenia uczeń poznaje zakres materiału teoretycznego i praktycznego z technologii i towaroznawstwa gastronomicznego, obsługi maszyn i urządzeń oraz podstaw żywienia.

Uczniowie praktyczną naukę zawodu odbywają z trzech nowoczesnych pracowniach gastronomicznych.

Efektem kształcenia będzie przygotowanie ucznia do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przechowywania żywności;
  • sporządzania potraw i napojów;
  • wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • profesjonalnie dekorować potrawy
  • sporządzać potrawy i napoje
  • planować zakupy
  • planować i sporządzać karty menu
  • prowadzić działalność gastronomiczną
  • obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów
  • posługiwać się językami obcymi (angielskim)
  • współpracować w zespole

Ciekawa praca
Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp
Po nabyciu doświadczenia kucharz może pełnić funkcje kierownicze:
kierownika zakładu gastronomicznego lub produkcji.
Kucharz może prowadzić też samodzielną działalność gospodarczą.

 

Zawód: cukiernik

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Program nauczania obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w szkole zasadniczej
  • przedmioty zawodowe: technologie produkcji cukierniczej, technika w produkcji cukierniczej, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej
  • kształcenie zawodowe w 60% to kształcenie praktyczne.
  • w trakcie procesu kształcenia uczniowie są przygotowywani do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.

Jeśli pasjonuje Cię żywność słodka, pyszna i piękna – to zawód dla Ciebie!

Nauczysz się:

  • wypiekać smaczne i oryginalne torty, ciasta i ciasteczka;
  • tworzyć artystyczne dekoracje z czekolady, marcepana i karmelu;
  • łączyć nowoczesne technologie i trendy z tradycją.

Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:

  • w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich;
  • w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni;
  • w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze.

Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.